نکات مهم فصل اول زیست یازدهم تجربی فصل تنظیم عصبی
فصل اول زیست یازدهم تجربی با عنوان «تنظیم عصبی» به بررسی ساختار و عملکرد دستگاه عصبی میپردازد.
فصل اول زیست یازدهم تجربی با عنوان «تنظیم عصبی» به بررسی ساختار و عملکرد دستگاه عصبی میپردازد.
این فصل شامل چهار گفتار است که به شرح زیر میباشند:
گفتار اول: یاختههای بافت عصبی
در این گفتار، با انواع یاختههای بافت عصبی آشنا میشویم. یاختههای بافت عصبی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
گفتار دوم: ساختار دستگاه عصبی
در این گفتار، با ساختار دستگاه عصبی آشنا میشویم. دستگاه عصبی از دو قسمت اصلی تشکیل شده است:
گفتار سوم: انتقال پیام عصبی
در این گفتار، با چگونگی انتقال پیام عصبی آشنا میشویم. پیام عصبی به صورت پتانسیل عمل، که یک پالس الکتریکی است، از یک نورون به نورون دیگر منتقل میشود.
انتقال پیام عصبی، فرایند انتقال پیام عصبی از یک نقطه به نقطه دیگر در دستگاه عصبی است. این فرایند از دو مرحله اصلی تشکیل شده است:
در مرحله اول، پیام عصبی از طریق پتانسیل عمل از یک یاخته عصبی به یاخته دیگر منتقل میشود. این انتقال با اتصال گیرندههای موجود در غشای یاخته عصبی به پیامرسانهای شیمیایی انجام میشود. پیامرسانهای شیمیایی باعث باز شدن کانالهای یونی در غشای یاخته عصبی میشوند و باعث ایجاد پتانسیل عمل در آن یاخته میشوند.
در مرحله دوم، پیام عصبی از طریق پیامرسانهای شیمیایی از یاخته عصبی به بافتهای دیگر بدن منتقل میشود. این پیامرسانهای شیمیایی باعث تحریک یا مهار فعالیت بافتهای دیگر بدن میشوند.
گفتار چهارم: تنظیم عصبی
در این گفتار، با چگونگی تنظیم عصبی آشنا میشویم. دستگاه عصبی با دریافت اطلاعات از محیط و پردازش آنها، پاسخهای مناسب را از طریق اندامهای حرکتی ایجاد میکند.
درس اول: یاخته های بافت عصبی
یاخته های بافت عصبی
بافت عصبی از دو نوع یاخته تشکیل شده است:
نورون ها
نورون ها یاخته های اصلی بافت عصبی هستند که وظیفه انتقال پیام های عصبی را بر عهده دارند. هر نورون از سه قسمت اصلی تشکیل شده است:
جسم سلولی
جسم سلولی قسمت اصلی نورون است که هسته و سایر اندامک های سلولی را در خود جای داده است.
دندریت ها
دندریت ها شاخه های کوتاهی هستند که از جسم سلولی خارج می شوند و وظیفه دریافت پیام های عصبی را بر عهده دارند.
آکسون
آکسون شاخه بلندی است که از جسم سلولی خارج می شود و وظیفه انتقال پیام های عصبی را بر عهده دارد.
یاخته های گلیال
یاخته های گلیال یاخته های حمایتی بافت عصبی هستند که وظیفه حفاظت از نورون ها، تغذیه آنها و ایجاد محیط مناسب برای فعالیت آنها را بر عهده دارند. انواع مختلفی از یاخته های گلیال وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آستروسیت ها
آستروسیت ها بزرگترین یاخته های گلیال هستند که در اطراف جسم سلولی نورون ها قرار می گیرند. آستروسیت ها وظیفه حفاظت از جسم سلولی نورون ها، تغذیه آنها و تنظیم انتقال پیام های عصبی را بر عهده دارند.
شوانوسیت ها
شوانوسیت ها یاخته های گلیال هستند که آکسون نورون ها را احاطه می کنند و یک غشای نازک به نام میلین را در اطراف آنها ایجاد می کنند. میلین باعث سرعت بخشیدن به انتقال پیام های عصبی می شود.
اولیگودندروسیت ها
اولیگودندروسیت ها یاخته های گلیال هستند که آکسون های نورون های چند قطبی را احاطه می کنند. اولیگودندروسیت ها به روشی مشابه شوانوسیت ها، میلین را در اطراف آکسون ها ایجاد می کنند.
درس دوم: پتانسیل عمل
پتانسیل عمل
پتانسیل عمل یک تغییر سریع در ولتاژ غشای سلول عصبی است که باعث انتقال پیام عصبی می شود. پتانسیل عمل از سه مرحله اصلی تشکیل شده است:
مرحله استراحت
در مرحله استراحت، غشای سلول عصبی در حالت قطبی قرار دارد. یعنی قسمت داخلی غشاء دارای بار منفی و قسمت خارجی غشاء دارای بار مثبت است.
مرحله تحریک
در مرحله تحریک، یک محرک عصبی باعث افزایش نفوذپذیری غشای سلول عصبی به یون سدیم می شود. در نتیجه، یون های سدیم از خارج سلول وارد سلول می شوند و باعث کاهش بار منفی داخلی سلول می شوند.
مرحله بازیابی
در مرحله بازیابی، غشای سلول عصبی دوباره در حالت قطبی قرار می گیرد. این کار با خروج یون های سدیم از سلول و ورود یون های پتاسیم به سلول انجام می شود.
درس سوم: انتقال پیام عصبی
انتقال پیام عصبی
انتقال پیام عصبی از طریق یک زنجیره از نورون ها انجام می شود. در این فرآیند، پیام عصبی از یک نورون به نورون دیگر منتقل می شود.
انتقال پیام عصبی از سه مرحله اصلی تشکیل شده است:
سیناپس
سیناپس محل اتصال دو نورون است. در سیناپس، آکسون یک نورون به دندریت نورون دیگر نزدیک می شود.
دپلاریزاسیون
دپلاریزاسیون تغییر در ولتاژ غشای نورون است که باعث انتقال پیام عصبی می شود. دپلاریزاسیون در اثر تحریک نورون توسط یک محرک عصبی ایجاد می شود.
نکات مهم فصل اول زیست یازدهم تجربی
نکات مهم و کنکوری فصل اول زیست یازدهم تجربی
یاختههای عصبی
پتانسیل عمل
انتقال پیام عصبی
دستگاه عصبی مرکزی
دستگاه عصبی محیطی
نکات کنکوری
چند نکته مهم دیگر